Bageri 120 år i följd

Arbetaren Mårten Andersson född i Brandstad kommer till Sjöbo 1885 och gifter sig med pigan Kerstin Andersson från Grimstofta nr.8.

Första gången han nämns i husförhörslängden för Södra Åsums församling har han titeln ”bagare” och paret är boende på Sjöbo nr. 4. Det går inte att fastställa exakt var dom bor då nr.4 är området norr om nuv. Västergatan, från Norregatan och västerut till Tegelgatan.
Parets första och enda barn Hedvig föds här 1892.

Om Mårten Andersson driver bageriet eller om han arbetar hos någon annan går inte att fastställa då det finns ett antal andra bagare också på nr. 4.

Men det fanns planer, 1892 flyttar Mårten till Amerika. Lämnar kvar hustrun och dottern men återkommer efter ett år.
Man kan anta att amerikaresan kan vara antingen att undersöka möjligheterna däröver eller att tjäna ihop till en etablering här.

Vid den här tiden finns det lagfartshandlingar som visar att han blivit ägare till tomten i det sydöstra hörnet av kv. Elefanten (hade en annan benämning då). På karta från 1898 visar tydligt tomtens utbredning med samma gränser som idag förutom åt norr där den gränsar till ”biograftomten”
Kartan visar också två byggnader, dels huset längs med Västergatan samt en mindre byggnad utmed Idegatan.

Inom parentes kan nämnas att ett annat större bageri startade länge ner på gatan 1898 av N.J. Öhrström som två år tidigare kommit till Sjöbo från Tomelilla. Detta bageri fanns kvar till slutet på 1970-talet.

Kerstin Andersson dör 1912, 57 år gammal. Mårten som är nio år yngre fortsätter med verksamheten mindre än ett år för att då flytta till Malmö med dottern Hedvig som senare gifter sig där.

2011-03-29_203642
Nya tider i bageriet
Bagarmästare Claus Gustaf Klintman, född 1865 i Köpenhamn tar över i april 1913 men redan efter sommaren 1915 lämnar han och hustrun Sjöbo för att flytta till Tomelilla där de kommit från.
I februari 1916 är dags för Fritiof Tufvesson Thysell att ta över. Född i Vanstad 1878. Han hade etablerad sig vid torget i Vollsjö 1908, men nu flyttar han till Sjöbo och blir en välkänd bagare. Många äldre sjöbobor känner fortfarande till Thysell som var känd för sina wienerbröd.
Sven Klang som på 20-talet arbetade som springpojke i slakteriaffären tvärs över gatan berättar i sin bok att ”Hos Thysells fick man sex stycken wienerbröd för en tolvskilling och en skorpa på köpet”.
Thysell dör 1936 och ligger begravd på Södra Åsums kyrkogård.

På Norregatan fanns flera bagerier. Ett av dessa fanns sedan 1890-talet i ett hus på hörnet Norregatan/ Skolgatan där det i dag finns en restaurang.
Detta bageriet övertogs på våren 1932 av den i Sjöbo födde Nils R. Nilsson allmänt kallad ”Mig”.(1908-1979).
När Thysell dog 1936 övertog han bageriet på Västergatan och bosatte sig där.
Affären på Norregatan behöll man som filial.
I bageriet fanns flera anställda bagare och det bakades för leverans till andra försäljningställen.
För leveranser inom byn hade man en trehjulig cykel med skåp baktill framförd av en kvick yngling som kallades ”Kritan”.
Under Nilssons tid tillkom även brödbilarna som körde runt på landsbygden och sålde på gårdarna och i småbyarna.

Omkring 1954 var det dags för nästa ägarbyte när Nilsson flyttade från Sjöbo och Bagar-mästare Karl Larsson tog över.
Karl Larsson Var född i Skivarp 1919 och kom att stanna i trettio år tillsammans med hustrun Maj-Britt som kom från Västra Nöbbelöv inte långt från skivarp.

Hos Sjöbo Bröd, som det stod på skylten bakades en sirapslimpa som gick utanpå det mesta.
Limpan bakades i vedeldad ugn.
Även Larsson hade anställda både bagare och bagarlärlingar. I butiken var det alltid Maj-Britt som med hjälp av ett biträde expedierade.

Brödbilarna som körde ut på landsbygden och sålde fanns kvar fortfarande under en del av 1960-talet men under de senare åren var dom egna företag var och en för sig. Körde som återförsäljare för Sjöbo Bröd.

I mitten på 1980-talet var dags för Larsson att gå i pension, då tog Tommy Andersson med hustru Agneta över och tidigt kom även sönerna Torbjörn och Fredrik att arbeta i bageriet, Anderssons Conditori.

För första gången började man nu även att ha servering. Det som tidigare varit bostad byggdes om och slogs samman med affären. Senare tillkom även en uteservering, livligt frekventerad sommartid.

Så småningom tog de båda bröderna över efter sina föräldrar och efter en tid tog Fredrik över själv och drev rörelsen med hjälp av anställda både i bageri och butik.
Under de här senare åren hade man även affärer och caféer på andra ställen såsom i Brösarp, Ystad och till sist i Skurup.

Nu skall det bli andra bullar.
Nu är det maj månad 2014 och Monica Persson med dotter Corinne rustar för fullt inför öppningen av ”Möllans Café”
Det är många som går i spänd förväntan nu och håller tummarna för er.

Skrivet av Ronny Sjöstedt som bott granne med bageriet i mer än 60 år och vaknat om morgnarna till doften av nybakat bröd.